Нощна кашлица при деца: Симптоми, причини и лечение

кашлица при деца

Кашлицата е един от най-неприятните и затормозяващи здравословни проблеми. Дори да я приемаме като „просто кашлица“, тя може да възпрепятства ежедневните ни занимания, както и задоволяването на чисто човешките ни нужди, каквито са храненето и съня например. В зависимост от причинителя и локацията на възпалението и потенциалната инфекция има различни видове кашлица. Общото е, че възникналата в ранна детска възраст понякога се превръща в мъчителна нощна кашлица при по-големи деца. Повечето педиатри изписват билкови сиропи за кашлица за деца, с помощта на които се бори инфекцията.

Видове кашлица и причини за появата й

1. „Лаеща“ кашлица

Лаещата кашлица е още позната още като кучешка. Тя се характеризира с дрезгав или звуково променен глас, в много от случаите съпътствана с повишена телесна температура. Доста често този вид кашлица е с вирусна инфекция в респираторните пътища. Много притеснителен симптом на лаещата кашлица е задухът в комбинация със свистене от дробовете при дишане. За нея сиропът за кашлица е силно препоръчителен.

Тя е честа причина за променения глас и болките в гърлото, както за повишената телесна температура и възпаление на ларинкса. Това е най-тясното място в дихателните пътища на човека и при наличен оток е естествено появата на болка и грипове в гърлото. За да не се превърне тя в особено болезнена и мъчителна, е добре да се взема билков сироп за кашлица.

detska-kashlica

2. „Магарешка“ кашлица

Тя е типична за заболяване от коклюш. То е разпространено най-вече сред децата, и провокира се и се обостря от Bordetella pertussis. Изявява се с пристъпи на кашлица, които протичат по типичен и лесно разпознаваем начин. Обикновено детето започва да кашля, като след всяко изкашляне поемането на въздух става все по-трудно и дори невъзможно. В края на пристъпа се наблюдава шумно и дълбоко поемане на въздух. Билковите сиропи за кашлица за деца могат да са много полезни за такова състояние.

Доста често този вид кашлични пристъпи се бърка със задух, а всъщност е пристъп. Магарешката кашлица е изключително неприятна и мъчителна болест, протича с тежки придружаващи симптоми като:

  • хрема
  • общо неразположение
  • отпадналост
  • висока температура и др.

Симптомите се проявяват в нощна кашлица при децата в малките часове се засилват, а пристъпите зачестяват. Сиропите за кашлица облекчават симптомите.

От коклюша има превенция, но трябва да започне от ранна детска възраст. Съществува ваксина, която се прилага на децата във втория, третия и четвъртия месец на първата годинка. Най-опасен е коклюшът именно при кърмачета, тъй като техните дихателни пътища не са устойчиви все още и подобен вид пориви за кашлица, напъни и задух водят до ниска сърдечна честота, паузи в дишането и ниска сатурация. Силно се препоръчва всяко бебе, което няма противопоказание за ваксинация, да бъде ваксинирано срещу коклюш.

3. Свиреща кашлица

В повечето случаи това е често срещан тип кашлица, когато става дума за инфекция, ситуирана в долната част на дихателните пътища. Симптоматиката е лесно разпознаваема, а именно с учестено и силно затруднено, плоско или така наречено повърхностно дишане. Свирещият звук, който идва от дробовете на детето е по-продължителен при по-дългото издишване, което научно наричаме експираторна диспнея. Този вид кашлица е много типична при астма, а в този случай нощната кашлица при деца е неизбежна.

Какво е нощна кашлица при деца?

vidove-kashlica-pri-deca
От какъвто и вид кашлица да страда детето ви в момента, нощната кашлица при деца може да се каже, че е неизбежна. Най-често причината за нощна кашлица при деца е вирусна инфекция в респираторната система. Когато детето легне секретът, който се е насъбрал в дихателните пътища се стича към носоглътката. Това предизвиква дразнене на рецепторите в гърлото, които отговарят за кашличните рефлекси.

Симптоми на нощна кашлица при деца

Нощната кашлица при деца е много затормозяващо явление, както за самите деца явление, така и за родителите. Случва се на кашлични пристъпи и може да бъдат съпътствани със силен задух и експираторна диспнея. Това води до нарушения в съня на детето, което пък от своя страна влияе на цялостното здравословно състояние детето и през деня.

Това се отразява на психиката на детето, така че раздразнителността е нещо напълно нормално след безсънна нощ, особено в поредица. Един от най-неприятните ефекти на нощната кашлица при децата е именно рефлуксът или, просто казано, порив за повръщане, което допълнително дразни кашличните рефлекси на тялото.

Причини за нощна кашлица при деца

Всякакъв вид възпаления и инфекции в дихателните пътища могат да станат причина за силна кашлица. Причината е стичането на секрети от дихателните пътища към носоглътката, което активира кашличните инстинки на детето и води до събуждане поради порив за кашлица. Детските сиропи за кашлица могат да възпрат тези пориви.

Бронховитал кидс – сироп 100ml & 200ml

Лечение на нощна кашлица при деца

Препоръчително е, ако състоянието на нощна кашлица при деца не е твърде влошено, да опитаме да се справим с него по естествен и лесен начин.

Приемът на много течности и чайове осигурява втечняване на секретите в дихателните пътища като позволява лесно и бързо изхвърляне.

Ако кашлицата е причинена от секрети в носа и синусите, който се стичат нощем в легнало положение, почистването на носа може да бъде добро решение. Може да използвате обикновен солен разтвор за прочистване, или специален уред, наречен назален аспиратор за промиване на носа с чиста вода. Този уред е полезен във всички възрасти, но за най-малките е единствено решение.

Лечение на нощна кашлица при деца с природни продукти от Мирта Медикус

Ако все пак сметнете за нужно или дори наложително да отскочите до аптеката за проблем с нощната кашлица при деца, съветваме ви да се обърнете към натуралните средства. Сиропът Бронховитал Кидс е създаден от Мирта Медикус с грижа за нежните организми на децата и с любов към здравето от природата. Съставът му е напълно естествен, може да се използва както за лечение на нощна кашлица при деца, така и за профилактика. Бронховитал Кидс съдейства за самопочистващите функции на дихателните пътища и редуцирането на секретите по естествен път.

В него се съдържат:

  • мащерка
  • великденче
  • теснолист живовляк
  • коприва
  • черен бъз
  • кръвен здравец

Букетът от екстракти подсилват имунната система на детето и укрепват механизмите в тялото, както имат антиалергични функции. Бронховитал Кидс лекува, както възпалението, така и симптомите на нощна кашлица при деца. Борбата с нощната кашлица при децата вече е по-лесна, по-бърза и по- ефективна с натуралните продукти на Мирта Медикус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *