Симптоми на депресията

Жена в тъмна стая
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Нормално е всеки да се чувства тъжен от време на време. Това не може да се диагностицира като депресивно състояние.

Депресивно разстройство или клиничната депресия Ви кара да изпитвате чувство на тъга, самота или загуба на интерес към неща, на които някога сте се радвали.

Лекарите определят това като болестно състояние на душевна потиснатост, когато тези чувства продължават за повече от две седмици.

Страдате ли от депресия

Замислена жена

Да бъдеш нещастен не е същото като си депресиран. Депресията е термин, който често се използва погрешно. Служим си с него, за да опишем как се чувстваме след лоша седмица на работното място или когато преживяваме раздяла.

Но депресивното разстройство е много по-сложно. Има специфични симптоми, които определят дали е угнетено психическо състояние или тъга, която всички понякога изпитваме в живота.

Определянето дали постоянните, неотшумяващи негативни чувства са резултат от болестно състояние може да бъде първата стъпка към изцелението и възстановяването. Прочетете тези предупредителни знаци, за да разберете дали е време да посетите специалист по психично здраве.

Основни признаци и симптоми на депресия

Замислена жена

Те могат да варират и да се проявяват по различен начин от човек на човек. Въпреки това, за повечето хора симптомите на депресия засягат способността им да извършват ежедневни дейности. Да взаимодействат с други хора или да ходят на работа или на училище.

Вероятно е да изпитвате няколко от следните симптоми, ако страдате от депресивно разстройство:

Тъга

Тъжна жена

Най-честият симптом на депресията е усещане за тъга или празнота, което продължава повече от две седмици. Човек описва този признак като чувство на „безнадеждност“. Той се чувства така, сякаш животът няма да се подобри, и че тъгата му ще продължава вечно.

Диагнозата за това чувство е известно като дистимия, ако е с продължителност повече от две години. Това е признак на хронична депресия, при която човек постоянно се намира в лошо настроението.

Безполезност

Свита жена

Непрекъснатото усещане за безполезност, вина или безпомощност често съпътстват състоянието на угнетено психическо състояние. Хората са склонни да се фокусират върху лични недостатъци или минали неуспехи. Те често обвиняват себе си, когато животът им не върви по начина, по който биха искали. Тийнейджърите, които изпитват симптоми на депресивно състояние, обикновено съобщават за чувство на безполезност. Те твърдят, че се чувстват неразбрани и избягват взаимодействия с другите.

Раздразнителност

Раздратителност

Депресиrраните хората се разстройват или разгневяват, дори и по малки или незначителни въпроси. Това често се отнася и за тези, които изпитват напрежение и умора в продължение на целия ден.

Мъжете и жените са склонни да проявяват признаци на раздразнителност по различен начин един от друг. Жените се чувстват ядосани в един момент, а в следващия са тъжни. Мъжете стават избухли или агресивни.

Хронична умора

Уморен мъж

Страдащите от депресия се оплакват от хронична умора. Хората често изпитват липса на енергия или се чувстват уморени през целия ден. Малките задачи, като къпане или ставане от леглото, изглеждат като усилия, които човек не може да понесе. Умората може да играе роля и при апатията. Само мисълта за физически усилия Ви кара да се чувствате уморени и претоварени.

Вина 

Тъжна жена седнала до морето

Депресията често е резултат от небалансирани химикали в мозъка. Депресираните обвиняват себе си за своите симптоми. Изявления като „Не мога да направя нищо правилно“ или „всичко е моя вина“ стават норма за Вас.

Безпричинен плач

Плачеща жена

Хората със симптоми на депресия често плачат без видима причина. Безпричинния плач е характерен и за афективно разстройство, което може да се появи при жените след раждането.

Апатия

Апатия

Депресираните обикновено губят интерес или спират да намират удоволствие от дейности, на които някога са им се радвали, включително секс.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Тревожност

Тревожност

Тревожността е усещане за предстояща опасност, дори когато няма основателна причина. Състоянието на душевна потиснатост е в състояние да Ви накара да се чувствате неспокойни и постоянно напрегнати. Обикновено няма пряка заплаха или идентифициран източник за това напрежение.

Безпокойство

Безпокойство

Възбуда и безпокойство, включително неравномерен ритъм при ходене, невъзможност да седите неподвижно или потене на дланите, са симптоми на депресията.

Липса на концентрация

Липса на концентрация

Хората в потиснато състояние изпитват трудности да запомнят, да вземат решение, да се концентрират. Умората, чувството за безполезност и усещането за изтръпване могат да превърнат вземането на решения в задача, която е трудна за изпълнение. Приятелите или членовете на семейството обсъждат конкретни дати или събития, но мигове по-късно не си спомняте поради липса на концентрация.

Интровертност

Интровертност

Изключватe се от света. Изолирате се, не отговаряте на телефона или отказвате да излизат с приятели. Чувствате се сякаш сте „вцепенен“ и, че нищо няма да Ви донесе радост.

Проблеми със съня

Проблеми със съня

Навиците за сън вероятно ще се променят в резултат на депресията. Възможно е да заспивате трудно или въобще да не спите. Тези симптоми водят до умора, която допълнително изостря останалите признаци, като липса на концентрация.

Преяждане или загуба на апетит

Преяждане или загуба на апетит

Угнетеното психическо състояние е причина за липса на интерес към храната и загуба на тегло. При други води до преяждане и наддаване на тегло. Това е така, защото човек се чувства разочарован или нещастен и се обръща към храната като средство да избяга от проблемите си. Преяждането обаче води до наддаване на тегло и Ви кара да проявите ниски нива на енергия. Недостатъчното количество храна също води до ниски нива на енергия и чувство на слабост.

Самоубийствени мисли

Мислите за самоубийство са сериозен симптом, който трябва да бъде разгледан веднага. Според клиниката Майо, мислите за самоубийство са признак, често срещан при по-възрастните мъже. Самоубийствените мисли никога не са нормални емоции. Ако Вие или любим човек мислите да нараните себе си, потърсете незабавно медицинска помощ.

Физическа болка

Физическа болка

Физически симптоми, като болка в тялото, главоболие, спазми и храносмилателни проблеми се появят с депресията. По-малките деца с депресивно разстройство често съобщават за симптоми на физическа болка. Те могат да откажат да ходят на училище или да се държат особено привързано поради притесненията от болките.

Превенция на самоубийствата

Какво трябва да направите ако някой иска да се самоубие?

Реакцията Ви в подобна стресова ситуация е много важна. Важно е да предприемете правилните и необходими мерки, когато сте в подобно положение.

Направете следното, ако смятате, че някой е изложен на непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

 • Обадете се на 112 или местния номер за спешни случаи;
 • Останете с човека, докато пристигне помощ;
 • Премахнете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да причинят вреда;
 • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или крещете.

Ако смятате, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от специалист-консултант. Обадете се Националния телефон на доверието към БЧК на номер: 02 492 30 30.

Заключение

Когато страдате от депресия, лечението на Вашите симптоми не е нещо, което лесно можете да преодолеете. Състоянието не отминава за един ден. Вместо това лечението на душевна потиснатост изисква участие в психотерапия или прием на лекарства. Тези лечения (или комбинация от лечения) ще Ви помогнат да се почувствате по-добре. Консултирайте се с Вашия общопрактикуващ лекар или специалист по психично здраве, ако се чуствате депресиран.

Депревитал (Капсули х40)

16.80 лв.

Предназначение на Депревитал:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
КУПИ СЕГА

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

One thought on “Симптоми на депресията

 1. Радй says:

  Здравейте мога ли да попитам какво да правя аз съм в чужбина в чехия и съм паднал в няква депресия и само съм нервен немога да спъ нямам концентрация къто някъв омягйосън кръг ужасно се чуствам може ли помощ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *