Следродилна депресия

Потисната жена, сгушна в леглото

Акценти

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Какво е следродилна депресия

Какво е следродилна депресия

Вероятно сте чували за явлението „бебешки блус“. Много често майките на новородени деца се чувстват малко тъжни, притеснени или уморени. Около 80 % от тях изпитвам тези чувства за седмица или две след раждането. Това е напълно нормално и обикновено отшумява след няколко седмици.

Следродилната депресия се различава от явлението “бебешки блус”, въпреки че много от симптомите са сходни. Това е състояние на афективно разстройство, което е много по-мощно и продължава по-дълго. То засяга 15 % от всички родилки, както жените, които за първи път стават майки, така и тези, които раждат повторно.

Това е психологично разстройство, което предизвика силни промени в настроението, изтощение и усещане за безнадеждност. Интензивността на тези чувства е в състояние да затрудни жените в грижите за бебето или за самата себе си. Депресия не трябва да се подценява, без значение мащаба и причината за нейното проявление. Това е сериозно разстройство, което се преодолява чрез лечение.

Симптоми на следродилна депресия

Симптоми на следродилна депресия

Симптомите далеч надхвърля нормалните чувства на тревожност и умора, които настъпват след раждане. Те са тежки и е възможно да попречат на способността Ви да изпълнявате рутинните си задължения.

Признаците на афективно разстройство варират от човек на човек и дори от ден на ден. Ако страдате от следродилна депресия, има вероятност да сте запознати с няколко от тези показатели:

 • Чувствате се тъжни или плачете много, дори когато не знаете защо;
 • Изтощени сте, но не успявате да спите;
 • Спите прекалено много;
 • Не спирате да ядете или изобщо не се интересувате от храна;
 • Имате различни необясними болки;
 • Не знаете защо сте раздразнителни, тревожни или ядосани;
 • Настроенията Ви се променят внезапно и без предупреждение;
 • Чувствате се извън контрол;
 • Трудно си спомняте нещата;
 • Не сте способни да се концентрирате или да вземате прости решения;
 • Нямате интерес към неща, на които сте се радвали;
 • Чувствате се откъснати от бебето и се чудите защо не сте изпълнени с радост, както сте си мислили, че ще бъде;
 • Всичко Ви се струва непреодолимо и безнадеждно;
 • Чувствате се безполезни и виновни за чувствата си;
 • Притеснявате се да говорите за проблема, защото ще помислят, че сте лоша майка или ще вземат бебето Ви;
 • Искате да избягате от всички и от всичко;
 • Имате натрапчиви мисли за самонараняване или посегателство върху бебето Ви.

Вашите приятели и роднини може да забележат, че се оттегляте от тях и от социални дейности или че, просто не изглеждате като себе си.

Симптомите започват да се проявяват няколко седмици след раждането, а понякога едва след месеци. Симптомите е възможно да отшумят за ден или два и след това да се върнат. Състоянието Ви може да се влоши, ако не вземете навременни мерки за лечение.

Лечение на следродилна депресия

Лечение на следродилна депресия

Лечението на афективно разстройство трябва да започне с появата на първите признаци. За целта веднага се обърнете към Вашия лекуващ лекар.

Има два основни вида лечение на следродилна депресия: медикаментозно и терапевтично. Всеки от тях може да се използва самостоятелно, но те са по-ефективни, когато се прилагат заедно. Също така е важно да направите някои здравословни промени в ежедневието си.

Ще отнеме време да разберете кое лечение работи най-добре за Вас. Поддържайте отворена комуникация с Вашия доктор.

Медикаментозно лечение на следродилна депресия

Медикаментозно лечение на следродилна депресия

Антидепресантите имат директен ефект върху мозъка. Те променят химичния баланс, който регулира настроението. Антидепресантите не започват да действат веднага. Разлика в настроението си ще забележите няколко седмици след като започнете да приемате лекарствата.

Някои хора изпитват странични ефекти, докато приемат антидепресанти. Те включват умора, намалено сексуално желание и световъртеж. Ако страничните ефекти влошават симптомите Ви, незабавно информирайте. Вашия лекуващ лекар.

Някои антидепресанти са безопасни за приемане, ако кърмите, но други не са. Непременно уведомете Вашия лекар, ако кърмите. Вашият лекар е възможно да предпише хормонална терапия, Ако нивата Ви на естроген са ниски.

Психотерапия

Психотерапия

Консултацията с пихиатър за следродилна депресия, психолог или друг специалист по психично здраве ще Ви помогне. Терапията ще Ви предложи стратегии за излизане от състоянието на афективно разстройство.

Грижете се за себе си

Грижете се за себе си

Тази част от лечението може да е малко по-трудна, отколкото звучи. Не бива да се опитвате да поемете по-голяма отговорност, отколкото можете да се справите. Другите е възможно да не знаят от какво имате нужда, затова е важно да им кажете. Отделете малко „време“, но не се изолирайте. Помислете да се присъедините към група за подкрепа на новите майки.

Алкохолът е депресант, така че трябва да се избягва консумацията. Вместо това дайте на тялото си всякаква възможност да се лекува. Спазвайте добре балансирана диета и тренирайте всеки ден, дори ако това е само разходка из квартала. Лечението на следродилна депресия помага на жените да се почувстват по-добре в рамките на шест месеца, но понякога отнема повече време.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Има ли естествен лек за следродилна депресия

Има ли естествен лек за следродилна депресия

Това състояние е сериозно и не е нещо, което ще излекувате без намесата на лекар. 

Природните средства като упражнения и достатъчно количество сън ще допринесат за подобряване на симптомите, наред с медицинското лечение. Масаж, медитация и други съзнателни практики могат да Ви помогнат да се почувствате по-добре. 

Поддържайте диета с богато съдържание на хранителни вещества, но с ниско съдържание на преработени храни. Помолете Вашия лекар да препоръча правилните хранителни добавки за следродилна депресия, ако не получавате нужните хранителни вещества с храната.

Добавки за следродилна депресия

Добавки за следродилна депресия

Билковите средства и хранителни добавки са алтернатива на медикаментозното лечение. Агенция за контрол на храните и лекарствата обаче не регулира хранителните добавки по същия начин, по който регулира лекарствата. Агенцията следи дали добавките са безопасни, но не тества дали постигат обещаните резултати. Добавките за следродилна депресия е възможно да взаимодействат с някои лекарства и да създават проблеми. 

Информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички добавки, които приемате и в какви количества, дори ако те изглеждат безобидни. Много неща, които поглъщате, могат да попаднат в кърмата Ви, което е друга причина да информирате Вашия лекар.

Жълт кантарион е билка, която някои хора използват за лечение на душевна потиснатост. Дефицитът на омега-3 мастни киселини също е причина, която да доведе до депресивно състояние. Омега-3 мастни киселини може да си набавите под формата на добавка или као консумирате повече риба.

Причини за следродилна депресия

Причини за следродилна депресия

Точните причини не са ясни, но има някои фактори, които са в състояние да допринесат за разстройство на настроението след раждане. Афективно разстройство може да бъде предизвикано от комбинация от физически промени и емоционални стресори. Възможно е следродилната депресия често да бъде сбърка с меланхолия или меланхонична депресия, затова не се колебайте да потръсите експерт при необходимост от точно диагностициране и насрочване на терапия.

Физически причини за следродилна депресия

Физически причини за следродилна депресия

Една от най-големите физически промени след раждането включва хормоналния баланс на тялото. Нивата на естроген и прогестерон са по-високи от обикновено докато сте бременна. Нивата на хормоните се връщат към предишното си състояние в рамките на часове след раждането. Тази рязка промяна може да доведе до депресивно състояние.

Други физически причини е възможно да бъдат:

 • Ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза;
 • Липса на сън;
 • Неадекватно хранене;
 • Скрити заболявания;
 • Злоупотреба с наркотици и алкохол.
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Емоционални причини за следродилна депресия

Емоционални причини за следродилна депресия

Вероятността за душевна потиснатост е по-голяма, ако сте имали разстройство на настроението в миналото или сте фамилно обременени.

Емоционални причини са:

 • Скорошен развод или смърт на любим човек;
 • Вие или Вашето дете имате сериозни здравословни проблеми;
 • Социална изолация
 • Финансова несигурност;
 • Липса на подкрепа.

Любопитни факти и статистика

Любопитни факти и статистика

Всяка жена ли изпада в подобно състояние след раждането? 

Отговорът е – НЕ! Само 1 на всеки 4 новородили майки страда от тежка следродилна депресия.

Прочетете следващите редове, за да се запознаете с още интересни факти и статистически данни.

Baby Blues или следродилна депресия

Около 80 % от майките изпитват “бебешки блус” (baby blues) през седмиците след раждането. Само при 14 % от тях това преминава в състояние на афективно разстройство, като 22,6 % са имали недиагностицирано биполярно разстройство.

Рискови групи

Проучванията сочат, че жените, които е по-вероятно да се депресират след раждане са:

 • По-младите;
 • По-слабо образованите.

Начало на следродилната депресия

Проучване, проведено чрез домашно посещение или телефонно обаждане сред 973 жени, показва:

 • 26,5 % са имали поява на депресивно състояние преди бременността;
 • 33.4 % са започнали да имат симптоми по време на бременността;
 • 40,1 % забелязват симптоми след раждането.

Помощ при следродилна депресия

Според нестопанската организация Postpartum Progress само около 15 % от жените търсят професионална помощ. В допълнение, тези цифри включват само жени, които са раждали естествено. Проучването не засяга жени, които са спонтанно абортирали или чиито бебета са мъртвородени. Това означава, че реалната честота вероятно е по-висока, отколкото се смята.

Други статистически данни

 • Тревожността след раждането е често срещана, засягаща повече от 1 на 6 жени. Сред тези, които стават майките за първи път процентът е 1 на 5.
 • Твърди се, че самоубийството е причината за около 20 % от смъртните случаи след раждането. Това е втората най-честа причина за смърт при жени след раждането.
 • Обсесивно-компулсивно разстройство е доста рядко срещано след раждането. Около 1 до 3 на 100 жени биват засегнати.
 • Следродилната психоза е рядка, засяга 1 до 2 на 1000 жени след раждането.
 • Изчислено е, че до 25 процента от бащите са депресирани през първата година след раждането.

Как да се справим със следродилната депресия

Как да се справим със следродилната депресия

Ще Ви дадем 4 съвета за излизане от това състояние!

След като се консултирате с Вашия лекар, има няколко други неща, които сте в състояние да направите, за да се справите.

Вижте какви са те!

1. Общувайте

Задържането на чувства в себе си е естествена реакция особено ако сте затворен човек. Разговорите обаче с някого, на когото имате доверие са изключително полезни. Разберете, че не сте сами и че другите са готови да Ви слушат.

2. Преборете изолацията

Ако останете насаме с чувствата си, това може да Ви депресира още повече. Не е необходимо да водите бурен социален живот, но се опитвайте да поддържате контакти с най-близките си. Присъединете се към група за подкрепа, ако се чувствате комфортно в групова обстановка.

Опитайте да се върнете към предишните си занимания, които сте харесвали, за да видите дали това помага. Да бъдеш в група може да ти помогне да се съсредоточиш върху други неща и да облекчи стреса.

3. Зарежете домакинската работа

Вършете най-необходимата къщна работа. Използвайте енергията си, за да се 

грижите за основните нужди на Вас и Вашето бебе. Помолете семейство и приятели за помощ, ако е възможно.

4. Почивайте и спете

И тялото, и духът Ви се нуждаят от добър нощен сън. Ако бебето не спи за дълги периоди, помолете някой да Ви отмени с грижите за кратко, за да се наспите.

Опитайте гореща вана, хубава книга или каквото и да Ви помогне да се отпуснете, ако имате проблеми със заспиването. Медитацията и масажът помагат за облекчаване на напрежението и за заспиване.

Лекарства за следродилна депресия

Лекарства за следродилна депресия

Ще Ви запознаем с основните лекарства, предназначени за лечението на депресивно състояние след раждане.

Вижте основните медикаменти, които лекарите използват!

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин

Пароксетин (Паксил), флуоксетин (Прозак) и сертралин (Золофт) са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI). Те са най-често използваните антидепресанти. Тези лекарства влияят на серотонинa, химикал в мозъка, който регулира настроението. Обикновено имат по-малко странични ефекти от другите антидепресанти.

Атипични антидепресанти

Тези по-нов вид антидепресанти също са насочени към няколко невротрансмитери в мозъка. Дулоксетин (Cymbalta) и венлафаксин (Effexor) са примери за нетипични антидепресанти.

Трициклични антидепресанти. Инхибитори на моноаминооксидазата

Тези по-стар вид антидепресанти влияят на невротрансмитерите в мозъка. Те са склонни да предизвикват странични ефекти и обикновено не се предписват, освен ако всички други опции не работят.

Странични ефекти на антидепресантите

Всички антидепресанти са в състояние да причинят странични ефекти, като:

 • Сухота в устата;
 • Гадене;
 • Замаяност;
 • Главоболие;
 • Безсъние;
 • Неспокойствие;
 • Умора;
 • Увеличение на теглото;
 • Изпотяване;
 • Диария;
 • Запек;
 • Намалено сексуално желание;
 • Безпокойство;
 • Тремор.

Антидепресантите отнемат няколко седмици, за да започнат да действат, затова е необходимо търпение. Те трябва да се приемат точно както е предписано, без да се пропускат дози. Ще започнете с най-малката доза, но Вашият лекар може да увеличава дозата малко по малко, ако тя не работи. Време, опити и грешки са нужни, за да намерите най-доброто лекарство и подходящата дозировка за Вас. Докато приемате антидепресанти, ще трябва редовно да посещавате Вашия лекар.

Спирането става постепенно, ако приемате висока доза или вземате антидепресанти за дълго време. Спирането внезапно е предпоставка за увеличаване на страничните ефекти.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия е опция, ако нивата на естроген са спаднали. Приемането на хормони носи рискове от странични ефекти като:

 • Промени в теглото;
 • Болка в гърдите или повишена чувствителност;
 • Гадене и повръщане.

Хормоналната терапия увеличава риска от развитие на определени видове рак.

Кажете на Вашия лекар, ако кърмите, преди прием на лекарство или започване на хормонална терапия.

Тежка следродилна депресия

Тежка следродилна депресия

До нея се стига когато не се предприеме навременно и адекватно лечение още при първите признаци. Тя води до тежки последици за психиката, наи-опасните от които са мисли за нараняване на себе си или на другите. 

Медицинската намеса е неизбежна след като започнат да се появяват тези мисли.

Признаците включват:

 • Халюцинации (визуални и звукови);
 • Заблуди или ирационални убеждения;
 • Придаване на твърде голямо значение на незначителни неща
 • Чувство, че Ви преследват;
 • Дезориентация, объркване и говорене на глупости;
 • Странно или хаотично поведение;
 • Ярост или насилствени действия;
 • Мисли за самоубийство или опит за самоубийство;
 • Мисли за посегателство над Вашето бебе.

Това са все признаци, че се нуждаете от спешно медицинско лечение. В някои случаи се налага хоспитализация. Тежката следродилна депресия понякога е животозастрашаваща, но се лекува успешно.

Рискови фактори

Рискови фактори

Всяка жена, която ражда може да развие следродилна депресия, независимо от възрастта, етническата принадлежност или колко деца има.

Съществуват обаче фактори, които увеличават риска жената да се депресира след раждането.

Тези фактори са:

 • Предишно разстройство на настроението;
 • Фамилна анамнеза;
 • Сериозни здравословни проблеми;
 • скорошен стрес, като развод, смърт или сериозно заболяване на любим човек;
 • Нежелана или трудна бременност;
 • Раждане на близнаци, тризнаци или други;
 • Бебето да се роди преждевременно или да е със здравословни проблеми;
 • Изолация или липса на емоционална подкрепа;
 • Лошо хранене;
 • Злоупотреба с наркотици или алкохол;
 • Липса на достатъчно сън.

Говорете с Вашия лекар веднага щом забележите някои от тези рискови фактори.

Превенция на следродилна депресия

Превенция на следродилна депресия

Абсолютни мерки за превенция няма. Винаги има риск за родилката да изпадне в депресивно състояние. Все пак някои фактори Ви правят по-податливи, така че направете следните няколко неща, за да намалите риска.

Първо, бъдете активни. По време на бременност информирайте Вашия лекар, ако:

 • Имали сте предишен епизод на афективно разстройство;
 • Имали сте предишен епизод на друго психично разстройство;
 • В момента имате симптоми душевна потиснатост.

Вашият лекар е в състояние да Ви предпише подходяща терапия и да даде препоръки.

Ще намалите шансовете си за развитие на следродилна депресия, като следвате тези съвети:

 • Подгответе всичко необходимо, преди да се роди Вашето бебе.
 • Направете план за действие и го запишете. Включете информация за контакт с Вашия лекар, служби за помощ, член на семейството или приятел, на когото имате доверие.
 • Уговорете някога да се грижа за деца за кратко, за да си починете. Ако се появят симптоми, ще знаете точно какво да правите.
 • Хранете се здравословно и спортувайте всеки ден.
 • Не се оттегляйте от заниманията, които Ви харесват, и се опитвайте да спите достатъчно.
 • Поддържайте открита комуникация с любимите хора.

Бебе в къщата променя семейната динамика и навиците на съня. Не се стремете да бъдете перфектни. Бъдете полезни на себе си. Докладвайте веднага за симптомите на Вашия лекар. Ранното лечение ще Ви помогне да се възстановите по-бързо.

Следродилна психоза

Следродилна психоза

Психозата е най-тежката форма на депресия след раждане. Тя е рядко срещано явление. Тя възниква в рамките на първите няколко седмици след раждане. Психозата се изразява в изкривено възприемане на околния свят и неадекватно поведение. Тя се проявява по често при хора с биполярно заболяване.

 

Най-ранните симптоми са безпокойство, раздразнителност и безсъние. Те лесно биха могли да се объркат с “бебешки блус” или дори лишаване от сън. Халюцинациите и заблудите също са често срещани симптоми, които включват виждане, чуване, помирисване и усещане за неща, които изглеждат реални, но не са. 

Например, може да чувате глас, който Ви казва да навредите на бебето си или да усещате, че по кожата Ви пълзят буболечки. Заблудата Ви се струва реална, въпреки доказателства за противното. Възможно е да повярвате, че хората заговорничат срещу Вас или Вашето бебе.

Други симптоми са:

 

 • Безсмислена бъбривост, объркване и дезориентация;
 • Чувство на ярост без видима причина;
 • Нестабилно или агресивно поведение, като хвърляне на неща, чупене и ругаене на хората около Вас;
 • Бърза промяна в настроението;
 • Мисли за самоубийство или опит за самоубийство;
 • Натрапчиви мисли за Вашето бебе, като да обвинявате него за начина, по който се чувствате или да желаете да изчезне.

 

Психозата е тежка, животозастрашаваща спешна ситуация. Рискът да нараните себе си или бебето си е реален. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако Вие или някой близък проявява тези симптоми след раждането. Тя е лечима. Обикновено изисква хоспитализация и антипсихотични лекарства.

Лечение на следродилна психоза

Лечение на следродилна психоза

Лекарствата за лечение на тази форма на депресия са няколко. Следните се прилагат самостоятелно или в комбинация:

 • Стабилизатори на настроението;
 • Антидепресанти;
 • Антипсихотици.

Тези лекарства ще Ви помогнат да контролирате симптомите си. Електроконвулсивната терапия (ЕКТ) е друг вариант, ако медикаментите не помагат. ЕКТ използва електрически токове, за да предизвика химически промени в мозъка. Обикновено се понася добре и е ефективна при лечение на психоза.

 

Вашият доктор ще препоръча консултация с терапевт, който ще Ви помогне да преодолеете чувствата си, след като се стабилизирате Лечението трябва да продължи дори след изписването Ви от болницата. Дозировката на лекарствата понякога се нуждае от корекции, докато се възстановявате.

 

Ако имате биполярно или друго психично разстройство, ще трябва да продължите да следвате плана си за лечение и за този здравен проблем.

Следродилна тревожност

Следродилна тревожност

Депресията след раждане получава повече внимание, но тревожността е по-често срещана. Засяга повече от 1 на всеки 6 жени. Нормално е да се чувствате леко стресирани или притеснени, когато родите. Понякога тези чувства предизвикват безпокойство, което пречи на ежедневието.

Симптомите на тревожност са хипервентилация и пристъпи на паника. Хипервентилация се получава, когато дишате толкова бързо и дълбоко, че изчерпвате въглеродния диоксид. Това води до усещане, че не можете да си поемате дъх.

Паническите атаки е възможно да имитират признаци на сърдечен удар. Симптомите включват:

 • Сърцебиене;
 • Болка в гърдите;
 • Изпотяване;
 • Недостиг на въздух.

Други признаци на тревожност са:

 • Прекомерна тревога, дори за несъществени въпроси;
 • Невъзможност за сън поради притеснение;
 • Разсъждавате за проблеми, въпреки че те са били решени или не са важни;
 • Лоша концентрация поради притеснение;
 • Свръхзащита на Вашето бебе поради постоянни притеснения, че нещо ще му се случи;
 • Притеснявате се или си представяте, че имате различни заболявания.

Тревожност и душевна потиснатост могат да съществуват заедно. Докато тревожността след раждането може да отмине сама по себе си, тя също може да се влоши. Добре е да говорите с Вашия лекар. Тревожността успешно се лекува с лекарства и терапия.

Следродилно обсесивно-компулсивно разстройство

Следродилно обсесивно-компулсивно разстройство

Вероятността да желаете да отгледате бебето си в здравословна среда и всичко да бъде перфектно не е необичайно за майките. Това желание и стремеж понякога прераства в обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Депресията е по-позната след раждане отколкото ОКР, защото то не се наблюдава често. Около 1 до 3 процента от раждащите жени развиват обсесивно-компулсивно разстройство. Обикновено започва в рамките на седмица след раждане.

Маниите е възможно да се отнасят за всичко, но основно се съсредоточават върху безопасността на бебето. Например може да се притеснявате,че Вашето бебе ще умре през нощта или че ще го изпуснете.

Ако имате ОКР след като родите, ще имате натрапчиви идеи и мании. Такива са:

 • Постоянно очистване и обсебване от микроби, които могат да влязат в контакт с Вашето бебе;
 • Многократно да проверявате Вашето бебе през нощта;
 • Мисловни импулси, като постоянно да се молите за безопасността на Вашето бебе;
 • Ритуали като броене или докосване до нещо по определен начин, мислейки, че ще попречи да се случат лоши неща
 • Прекарвате много време за изследване на здравето си и това на бебето.

Контролът над подобно поведение вероятно е труден? Посетете Вашия доктор, ако забелязвате признаци на обсесивно-компулсивно разстройство, които не отшумяват в рамките на няколко седмици. ОКР се лекува само с терапия или с антидепресанти.

Следродилна депресия при бащите

Следродилна депресия при бащите

Татковците също страдат от “бебешки блус” и това не е необичайно. Симптомите отшумяват бързо, както и при майките, с течение на времето.

Мъжете също могат да развият вид депресивно състояние, наречено бащина следродилна депресия.

Симптоми

Признаците при мъжете и жените са подобни, но при бащите се проявяват по-плавно. Това ги прави по-трудни за разпознаване. Татковците нямат насрочени консултации с лекар след раждането, каквито има за майките, така че душевната потиснатост може да остане незабелязана. Освен това информацията е по-малко, която да помогне на бащите да се справят с тези чувства.

Мъжете са по-малко склонни да споделят за емоционалното си състояние, но според изчисленията до 25% от бащите се чувстват депресирани през първата година след раждането. Татковците имат по-високо ниво на тревожност през седмиците след раждането.

Причини 

Ясни проучвания за причините липсват. Изследователите теоретизират, че може да има нещо общо с промените в нивата на тестостерон и други хормони. Това е свързано с липса на сън, стрес и променящата се семейна динамика.

Рискови фактори

Рискови фактори

Бащите са изложени на по-висок риск от следродилна депресия, ако партньорът им също е депресиран.

Друг рисков фактор е предишно състояние на душевна потиснатост или друго разстройство на настроението. Трябва да говорите с Вашия лекар преди раждането на бебето, ако случаят е такъв. Споменете всички признаци, колкото и да са малки.

Лечение

Бащите също трябва да се опитат да създадат система за подкрепа. Това може да включва организиране на грижи за детето, присъединяване към група за подкрепа или прекарване на време с приятели.

Мъжете трябва да поддържат хранителна диета, да спортуват ежедневно и да си почиват много. Посетете Вашия лекар за правилна диагноза, ако симптомите Ви не отшумяват или са тежки.

Следродилна депресия при бащите се лекува с антидепресанти, самостоятелно или с терапия. В случаите, когато и двамата родители показват признаци на депресивно състояние, специалист по семейното консултиране е добра възможността.

Депревитал (Капсули х40)

16.80 лв.

Предназначение на Депревитал:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
КУПИ СЕГА

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

One thought on “Следродилна депресия

 1. Рада says:

  Моятя племенница разви следродилна депресия,не може да спи,плачлива,твърди че има моменти,в които не може да понася бебето.Прави онлайн консултации с психотерапевт,който и предписал валериян,глог и мента.Даже одобрил консумацията на алкохол?!Тя има още кърма,но вече не му я дава,заради съветите на терапевта.Особена разлика от тази терапия не виждам.Смятам,че трябва лекар-психиатър.Помогнете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *