Видове депресия: Най-разпространени депресивни състояния

Видове депресия: Най-разпространени депресивни състояния

Знаете ли, че съществуват няколко вида депресивни разстройства, включително персистиращо депресивно разстройство (дистимия), психотична депресия, биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство. Всеки има свои собствени характерни симптоми, но всички включват депресивни настроения и липса на интерес към нормални дейности. Научете кои са най-разпространените депресивни състояния.

Най-разпространени депресивни състояния

Има много видове депресия и всеки от тях има свой набор от симптоми. Има обаче някои, които са по-чести от други. 10-те най-често срещани депресивни състояния са, както следва:

Голямо депресивно разстройство (MDD)

Това е най-тежката форма на депресия и се характеризира с комбинация от симптоми, които пречат на ежедневния живот.

Голямо депресивно разстройство (MDD), известно също просто като “депресия”, е психично разстройство, характеризиращо се с постоянно ниско настроение и обща загуба на интерес към дейности. Това може да причини значителни проблеми в живота на човек, намалявайки способността му да функционира на работа или в училище, да се наслаждава на дейности или изобщо, да общува нормално с другите.

Персистиращо депресивно разстройство (PDD)

Този тип депресия е по-малко тежка от MDD, но продължава по-дълъг период от време. Това означава, че лицата с PDD изпитват симптоми на депресия през повечето дни в продължение на най-малко две години:

 • чувство за вина или безполезност;
 • загуба на интерес към дейностите, които някога са носили наслада;
 • промени в апетита или теглото;
 • безсъние или прекомерна сънливост;
 • безпокойство;
 • умора или понижени нива на енергия
 • раздразнителност, гняв или враждебност;

Дистимия

Това е по-лека форма на хронична депресия, която продължава поне 2 години и повече. Има широк спектър от симптоми, които могат да варират при различните индивиди. Някои хора с дистимия могат да изпитат само няколко леки симптоми, докато други могат да изпитат по-тежка раздразнителност и понижени нива на сератонин.

Биполярно разстройство

Този тип депресия включва епизоди на мания и депресия, изключително чести промени в настроението. Тези промени в настроението могат да бъдат от чувство на щастие и превъзбуденост до чувство на тъга и унилост. Смяната на отношението може да се случва много бързо и рязко.

Симптомите на биполярно разстройство могат да варират, но обикновено включват:

 • Чувствате се ту щастливо, ту нещастно
 • Имате много силен прилив на енергия един ден и се чувствате много уморени на следващия ден
 • Чувство на раздразнение или гняв през повечето време
 • Трудности със съня

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Този тип депресия е сезонна и се появява главно през зимните месеци. Разстройството се причинява от липса на излагане на слънчева светлина, което нарушава естествения цикъл на тялото, преминаването от сън към събуждане и производството на серотонин.

Симптомите могат да включват умора, ниска енергия, затруднена концентрация, чувство на тъга или безнадеждност, наддаване на тегло и желание за сладки или въглехидратни храни. За някои хора SAD може да бъде доста тежък и може да изисква лечение с лекарства или терапия.

Следродилна депресия

Този тип депресия може да се появи при жени след раждане. Симптомите могат да включват чувство на тъга, тревожност или претоварване, проблеми със съня или храненето, чувство за вина или безполезност и загуба на интерес към дейностите, които някога са им харесвали.

Ако се забележат някои от тези симптоми повече от две седмици след раждане и причиняват проблеми в ежедневния ви живот,е наложителна консултация с лекар за получаване на помощ. Възможностите за лечение включват консултиране, медикаменти или комбинация от двете. С ранна диагностика и лечение повечето жени се възстановяват от следродилна депресия без никакви дългосрочни проблеми.

Предменструално дисфорично разстройство (PMDD

Този тип депресия засяга жените по време на техния менструален цикъл. Симптомите на PMDD включват силни промени в настроението, раздразнителност, умора, проблеми с концентрацията и паметта, глад за храна и депресия. За някои жени тези симптоми могат да бъдат сериозни.

Няма една единствена причина за PMDD, но се смята, че е свързана с хормонални промени, които настъпват в тялото преди менструация. Някои жени също могат да бъдат по-податливи поради генетични или други фактори. Лечението обикновено включва промени в начина на живот, антидепресанти и/или хормонална терапия.

Атипична депресия

Този тип депресия се характеризира с комбинация от симптоми, които обикновено не се срещат заедно, като депресивно настроение и тревожност, повишен апетит и наддаване на тегло и прекомерна сънливост.

Атипичната депресия може да бъде трудна за диагностициране, тъй като нейните симптоми могат да бъдат подобни на тези при други състояния, като тревожни разстройства или биполярно разстройство. Най-често се диагностицира при млади хора, но може да се появи на всяка възраст.

Психотична депресия

Този тип депресия се характеризира с халюцинации или заблуди. Това е сериозно психично заболяване, което се проявява, когато човек има както тежка депресия, така и психоза. Признаците и симптомите на психотична депресия са същите като тези при тежка депресия, но в по-висока степен в поведението на болния.

Хората с психотична депресия може да имат халюцинации (да виждат или чуват неща, които не съществуват) или заблуди (да вярват в неща, които не са верни). Те също могат много лесно да се превъзбудени и да изпитват бързи промени в настроението.

Ако не се лекува, психотичната депресия може да доведе до самоубийство. Ако смятате, че вие или някой, когото познавате, може да изпитвате психотична депресия, важно е да потърсите помощ от специалист по психично здраве възможно най-бързо.

Кататонична депресия

Този тип депресия е рядка и се характеризира с липса на движение или необичайно поведение.Това може да бъде много плашещо за близките, които може да не знаят как да помогнат в случая.

Някои хора може да станат напълно неотзивчиви, докато други може да се движат много бавно или да са необичайно тихи. В някои случаи хората могат да проявяват странно или дори насилствено поведение.

Натурални добавки и природни съставки срещу депресия

Смята се, че депресията засяга около 350 милиона души по света. Това е едно от най-честите психични разстройства и обикновено се лекува с лекарства и/или терапия с психотерапевт.

Друго нещо, което е добре да обмислите, е прием на нужните за организма ви вещества. Благодарение на хранителните добавки вие можете напълно безопасно да си набавите съставките, които се грижат за физическото и психическото ви здраве – такива,например, са:

 • Магнезий
 • Босилек
 • Розмарин
 • Витамини от група “В”

Депревитал – 40 капсули х 475mg

Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Депревитал на Мирта Медикус.

Допринася за поддържането на нормална психична функция.

Още

Един от начините да помогнете на психиката си е като използвате 100% природни добавки. Добавките могат да бъдат чудесен начин да подобрите настроението си и да ви помогнат да управлявате емоционалните си състояния. Има различни хранителни добавки, които могат да бъдат полезни при депресия, като омега-3 мастни киселини, магнезий и жълт кантарион. Омега-3 мастни киселини се намират в рибеното масло и е доказано, че са ефективни при лечението на редица различни психични разстройства, включително депресия.

Розмаринът, и босилекът са известни със своите противовъзпалителни и антидепресивни свойства и могат да се използват както поотделно, така и заедно. За най-добри резултати се препоръчва да пиете чай, приготвен от тези билки, поне три пъти на ден. Започнете със събирането на пресни листа от розмарин и босилек. Можете да ги използвате цели или да ги смачкате, преди да ги добавите към гореща вода. Кипнете ги във вода за около 10 минути, след което прецедете и се насладете! Разбира се, много по-лесно е да приемате съставките под формата на хранителни добавки, тъй като този метод е бърз, практичен и се приема под формата на ефективна формула.

Други естествени добавки, за които е доказано, че са ефективни при лечение на депресия, включват жълт кантарион, босилек и розмарин.

Този материал няма за цел да ви притеснява напразно и не насърчава самодиагностицирането. Ако смятате, че може да страдате от някой от тези видове депресия, важно е да потърсите помощ от специалист по психично здраве. Те могат да ви помогнат да получите лечението, от което се нуждаете, за да се почувствате по-добре.

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

One thought on “Видове депресия: Най-разпространени депресивни състояния

 1. Капчелина Захариева says:

  бЛАГОДАРЯ ЗА МАТЕРИАЛА! сТАТИЯТА Е ИЗЧЕРПАТЕЛНА ЗА ВИДОВЕТЕ ДЕПРЕСИИ, КОЕТО МЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *