Какво е клинична депресия и как е по-различна?

Какво е клинична депресия и как е по-различна?

Клиничната депресия е сериозно психично заболяване, което изисква лечение. Тя може да причини значителни проблеми в живота ви, включително затруднения на работа или училище и проблеми във взаимоотношенията. Депресията също може да доведе до мисли за самоубийство. Въпреки това, има начини да получите помощ. В тази публикация в блога ще обсъдим какво е клинична депресия, както и как да разберем разликата между клиничната депресия и другите видове депресия.

Какво е клинична депресия?

Клиничната депресия е психично заболяване, което се характеризира с постоянна тъга, загуба на интерес към дейности, липса на мотивация и затруднено функциониране. Може също да причини физически симптоми като умора, безсъние и загуба или наддаване на тегло. За жалост, това състояние може да доведе и до неприятни, негативни мисли за отнемане на живота.

Как клиничната депресия е по-различна от останалите видове депресия?

Клиничната депресия е различна от другите видове депресия, защото е по-тежка и продължава по-дълго.

Клиничната депресия се характеризира с постоянно чувство на тъга и безполезност. Хората с клинична депресия може да имат проблеми със съня, храненето или концентрацията. Те също могат да почувстват безнадеждност и безпомощност.

Другите видове депресия не са толкова тежки, колкото клиничната депресия и могат да бъдат причинени от ситуационни фактори като загуба на работа или проблеми в отношенията.

При клиничната депресия говорим за константно състояние, което може да продължава с години, да се засилва или утихва, но да е постоянно налице.

Ако изпитвате някакъв вид депресия, важно е да потърсите помощ от специалист. Само обучен специалист по психично здраве може да диагностицира и лекува клинична депресия.

Симптоми на клинична депресия

Важно е да запомните, че всеки изпитва тъга и има лоши моменти в живота си. Но когато тези чувства продължават повече от две седмици или затрудняват извършването на ежедневни дейности, това може да е признак на клинична депресия. Други симптоми включват:

 • Чувство на безнадеждност, безполезност или безпомощност
 • Загуба на интерес към хобита и дейности
 • Промени в апетита или теглото
 • Промени в съня
 • Гняв или раздразнителност
 • Болки без известна медицинска причина
 • Умора

Не е необичайно хората с клинична депресия да се чувстват немотивирани. Всъщност един от основните симптоми на депресия е загубата на интерес към дейности, които преди са носили радост. Когато сте депресирани, може да е трудно да намерите мотивацията да направите нещо, да не говорим за неща, които изискват усилия или са извън зоната ви на комфорт.

Може да е трудно да забележите признаците на клинична депресия. В края на краищата, всички ние се чувстваме потиснати от време на време. Но ако забележите, че любим човек изглежда постоянно тъжен, оттеглен или безнадежден, важно е да се свържете и да предложите подкрепа. Ето някои други често срещани симптоми, за които трябва да следите:

 • Загуба на интерес към любимите занимания
 • Спи твърде много или недостатъчно
 • Промени в апетита или теглото
 • Раздразнителност или безпокойство
 • Умора или намалени нива на енергия
 • Чувство за безполезност или вина
 • Трудност при концентриране или вземане на решения
 • Повтарящи се мисли за смърт или самоубийство

Ако се притеснявате, че някой, когото познавате, може да страда от клинична депресия, веднага се свържете с експерт!

Лечение на клинична депресия

Ако изпитвате някой от тези симптоми, не се колебайте да се свържете с специалист по психично здраве за помощ. Клиничната депресия е истинско заболяване, което може да се лекува с лекарства, терапия или комбинация от всички изброени. Консултирайте се с лекар преди предприемането на каквито и да е действия!

Това е сериозно заболяване и не може да се пренебрегва!

Има няколко неща, които можете да направите, за да се опитате да се  почувствате малко по-добре. Например, ако сте изгубили всякакъв стимул за движение и активност, опитайте се да се раздвижите отново, когато се чувствате зле. Първо, започнете с малки промени. Ако ставането от леглото ви се струва прекалено, започнете, като просто седнете. След като седнете, изправете се. След това направете няколко стъпки. Бебешките стъпки може да не изглеждат много сложни или като огромен прогрес, но повярвайте ни, ще ви накарат да се движите в правилната посока.

Ето и едно природно решение, което е 100% безопасно и може да ви помогне да се чувстватe по-добре от преди:

Депревитал – 40 капсули х 475mg

Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Депревитал на Мирта Медикус.

Допринася за поддържането на нормална психична функция.

Още

Клиничната депресия е сериозно психично заболяване, което може да окаже голямо влияние върху това как мислите, чувствате и се държите. Въпреки че има много различни възможности за лечение, едно от най-важните неща, които можете да направите за вашето психично здраве, е да се храните здравословно.

Има определени хранителни вещества, за които е доказано, че са особено ефективни при лечението на депресия. Известно е, че омега-три мастни киселини, например, повишават настроението и предпазват от когнитивен спад. Храните, богати на омега-три мастни киселини са сьомга, орехи, ленено масло и др. Други хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на настроението, включват витамин D, селен, магнезий, фолиева киселина и триптофан. Приемът на хранителната добавка като Депревитал ще ви даде възможност да си дадете шанс за по-добър живот, грижейки се едновременно за тялото и съзнанието си!

17.94лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

2 thoughts on “Какво е клинична депресия и как е по-различна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *