Билки за лечение на бъбреците

Билки за лечение на бъбреците

Вашето тяло е прекрасна структура от преплетени процеси. Всъщност вие сте система от системи. В по-голямата си част хиляди и хиляди от тези процеси се случват всеки ден безпроблемно. Дори не подозирате какво се случва в тялото ви в моментa. Храните се, мислите и се движите, без да се замисляте за всичко, необходимо на тялото ви, за да го направи.

Но това не означава, че тялото ви не би се радвало на малко помощ, за да ви служи всеки ден. Отделянето на допълнително внимание на вашите органи за детоксикация (пречистване) ще помогне за гладкото протичане на всички тези преплетени процеси. В крайна сметка имате само едно тяло, което не можете да изтъргувате за ново.

И все пак какво се случва, когато органите за детоксикация на тялото – черният дроб и бъбреците – не работят добре? Всички други процеси страдат. Тези органи трябва да се поддържат в най-добра форма!

Това ни кара да се чудим, как да пречистим бъбреците? Как мога да детоксикирам тези органи у дома? За щастие, природата ни е предоставила някои фантастични билки, за да подобрим и подпомогнем тяхното здраве.

Но първо – какво точно правят бъбреците? От съществено значение е да разберете как работят и колко жизненоважни са.

Какво правят бъбреците

Добре функциониращите бъбреци са жизненоважни за отличното здраве. Те елиминират водоразтворимите отпадъци и спомагат за балансирането на електролитите в тялото. Те помагат да се поддържа нормалното рН в организма. Бъбреците участват в регулацията на хормоните и кръвното налягане и се включват в производството на червени кръвни клетки. Тези органи пречистват средно между 120 до 150 литра кръв на ден. След това отпадъците и токсините се отстраняват чрез урината. Просто не можете да живеете без здрави бъбреци.

Списък с 18 билки за прочистване на бъбреците

18 билки за бъбреците

При липса на заболяване, обикновено балансираната диета и приемът на адекватни количества вода според теглото ви са достатъчни, за да поддържате бъбреците си в добро здраве. Но ако страдате от проблеми с надбъбречните жлези, бъбречни камъни, инфекция на пикочните пътища, може да направите пречистване на бъбреците с билки, които са както полезни, така и приятни за консумация.

От сутрешната ви чаша вода до следобедния билков чай има 18 билки за бъбреци, които помагат за пречистване на тези органи. Нека да разгледаме кои са те и как да ги използвате:

Бял трън

Млечен бодил – така погрешно се превежда, буквално от английски, както и още по-объркващо погрешно – магарешки трън, което е друго растение!

Тази билка се използва в медицината от хилядолетия. Записите показват, че римляните от първи век са я използвали за здравето на черния дроб. Активната съставка на белия трън, която помага на бъбреците, се нарича силимарин. Силимаринът помага на бъбречната тъкан да се възстанови по-бързо, когато е изложен на вредни химикали.

Белият трън също съдържа флавоноиди, пълен е с антиоксиданти и може да ви помогне да произведете повече от собствените си антиоксиданти. Белият трън помага да се увеличи експресията на гени, участващи в генерирането на три от мощните антиоксиданти на вашето тяло в бъбреците:

 • Глутатион;
 • Супероксид дисмутаза;
 • Каталаза.

Белият трън също така намалява възпалението и дори може да ви помогне да се предпазите от рак на бъбреците. Доказано е, че активната съставка в белия трън подтиска гените, причиняващи рак, така че раковите клетки да не се размножават ефективно.

Петолистна гиностема

Тази билка за бъбреци се използва от хиляди години. Тя се нарича „женшен на бедняка“, тъй като една от химическите ѝ съставки е същата като тази в корейския женшен. Гиностемата е полезна за имунната система и поддържа нивата на енергия. Също така подобрява процеса на детоксикация на черния дроб и бъбреците.

Когато вашите органи са изложени на токсини, може да възникне процес, наречен фиброза, който потиска способността на бъбреците да пречистват тялото оптимално. Високите нива на фиброза могат да доведат до хронично бъбречно заболяване или загуба на бъбречната функция като цяло. Билката гиностема подпомага производството на здрава, добре функционираща тъкан и намаляване на фиброзата.

Червено цвекло

Цвеклото е много повече от зеленчука, който не сте харесвали като дете. Цвеклото е открито в египетските пирамиди, датиращи от Третата династия. Дори и без да знаят, консумирайки цвекло, египтяните са помагали на бъбреците да се пречистят.

Цвеклото може да подобри производството на азотен оксид. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, което увеличава притока на кръв. Този засилен кръвен поток помага на бъбреците ви да работят по-добре, отколкото когато кръвният поток е ограничен.

Яркочервеният пигмент на цвеклото се нарича бетанин. Той намалява възпалението и оксидативния стрес и защитава бъбречната тъкан от увреждане. Цвеклото увеличава каталазата, естественият вътрешен антиоксидант на тялото ви, който е от решаващо значение за ефективната бъбречна функция и детоксикация.

Джинджифил

Джинджифилът е най-широко използваната подправка в света. Тази билка често се използва при гадене, но също така помага за прочистване на черния дроб и бъбреците.

Доказано е, че джинджифилът:

 • Увеличава естествените антиоксиданти в организма;
 • Намалява възпалението;
 • Помага за премахването на токсините от органите;
 • Намалява фиброзата;
 • Участва в образуването на по-здрава тъкан.

Коренът от тази билка има способност за засилване на бъбречната функция и детоксикация.

Андрографис

Andrographis paniculata, обикновено наричан андрографис, е лечебна билка, която съдържа два активни компонента – андрографолид и арабиногалактан. Тези компоненти намаляват токсичното въздейстивие на алкохола върху бъбреците.

Моринга

Moringa oleifera е растение, произхождащо от Индия, и има листа, богати на хранителни вещества, които се използват заради терапевтичните си свойства. Билката моринга предотвратява бъбречната дисфункция, защото намалява нивата на урея и креатинин в кръвта (отпадъчни продукти). Екстрактът от листа на моринга предпазва от токсичност, причинена от ацетаминофен, често срещано лекарство без рецепта, известно като тиленол или парацетамол.

Целина

Както коренът, така и семената на целината се използват от векове като естествен диуретик. Това помага на тялото да елиминира токсините, като увеличава отделянето на урина. Коренът от целина се счита за стимулираща билка за бъбреците, тъй като съдържа калий, натрий и диуетични съставки. Коренът от целина неутрализира киселинния баланс в организма. Медицински проучвания показват, че той може да излекува някои форми на бъбречни заболявания. Той е добър източник на калий за пациенти с бъбречна дисфункция. – за калия вече е казано, това може да отпадне

Сладък корен (сладник)

Женско биле е отново погрешен буквален превод

Коренът от сладник е важна билка в китайската медицина, предимно като успокояваща вътрешна защита срещу възпаление, отхрачващо средство, което помага за изхвърляне на слуз от белите дробове и гърлото и за овлажняване на тъканите, за премахване на сухотата. В случаи на изтощение на надбъбречната жлеза, когато тялото вече не произвежда достатъчно кортизол, сладкият корен повишава нивото на кортикоиди във вашата система.

Мечо грозде

Билката е особено ефективна за облекчаване на остри инфекции на пикочните пътища, уретрит, цистит, пиелит и гломерулонефрит. Съставът на мечото грозде включва хидрохинони – арбутин, танини, фенолни гликозиди и флавоноиди. Билката се използва като антисептик на пикочните пътища. Мечо грозде се приема под формата на чай. Не се препоръчва да се дава на деца и бременни жени с бъбречни проблеми.

Златна пръчица (златник, горски енчец)

Златна пръчица е билка за бъбреци с диуретично и противовъзпалително действие. Тя няма странични ефекти и помага при хронична бъбречна недостатъчност.

Билки за камъни в бъбреците

Билки за камъни в бъбреците

Основен проблем, от който все повече хора страдат – и млади, и стари, е камъни в бъбреците. И така, как да пречиствате бъбреците си, за да им помогнете? Отговорът е – като приемате билки, които имат диуретично действие. Диуретиците увеличат количеството урина, което произвеждате, и по този начин изхвърляте токсините от тялото си и образувалите се песъчинки.

Корен от бяла ружа

Нарича се още Marshmallow и идва от гръцката дума, която означава „да лекува“. Обикновено се използва за лечение на възпалено гърло, защото има противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие. За щастие е полезна билка и за бъбреците. Коренът от бяла ружа действа като диуретик, за да ви помогне да направите естествено пречистване.

Магданоз

Тази зелена билка е много повече от гарнитура в чинията ви! Магданозът е пълен с флавоноиди, витамини, минерали и антиоксиданти. Той има някои мощни свойства за здравето на бъбреците, от които можете да се възползвате.

Магданозът е друга фантастична билка, която помага за предотвратяване на камъни в бъбреците, защото има диуретично действие. Най-ефективен е спрямо другите билки. Размерът и броят на камъните значително намаляват, а бъбречната тъкан става по-здрава. Не прекалявате обаче с количествата!

Чанка пиедра

Билката е използвана от перуанските билкари като средство за лечение на камъни в жлъчката и бъбреците, пикочни инфекции, хепатит B, A, C. “Chanca” означава “почивка” на кечуа. “Пиедра” е “камък” на испански. Чанка пиедра разтваря камъни в бъбреците като никоя друга билка.

Хвойна

Хвойната е билка за бъбреците с диуретични свойства. Тя увеличава отделянето на урина за прочистване на пикочните пътища. Често се използва при отоци, камъни в бъбреците и пикочния мехур, инфекции. Хвощът съдържа силиций, минерал, който подпомага калция при растежа на костите и увеличаването на колагена, протеиновият компонент на костите.

Хортензия

Коренът на хортензия действа за нормализиране на водно-солевия метаболизъм в организма, помага за разграждането на камъни в бъбреците и жлъчния мехур, насърчава отделянето на сол от тялото и има диуретични свойства. Това е мощна билка, която може да предизвика повръщане. Следователно дозировката трябва да бъде строго контролирана.

Билки за бъбреци и пикочен мехур

Готу Кола

Готу Кола е най-известна като съставка в аюрведичните тоници и продукти за грижа за косата или кожата. Въпреки че нейните успокояващи ефекти върху ума и нервната система може да са добре известни, повечето хора не осъзнават, че тази мощна билка има много повече ползи. Готу Кола е ефективна при проблеми с пикочните пътища като цистит. Билката също така е подходяща за пречистване на бъбреците.

Проучванията показват, че благоприятното въздействие се дължи на флавоноидите, сапонините и алкалоидите в билката. Екстрактът от Готу Кола спомага за инхибиране на прогресията на диабетната нефропатия – хронично бъбречно заболяване, което засяга диабетиците. Билката е със силно изразен предпазващ бъбреците ефект.

Глухарче

Коренът от глухарче е известен диуретик, премахващ излишната вода в тъканите. Чрез увеличаване на урината, билката помага за прочистване на бъбреците и пикочния мехур. Глухарчето е диуретично, леко слабително и жлъчегонно (пречиства жлъчката). То може да бъде полезно и за лечение на бъбречна недостатъчност.

Златник

Тоникът от златник има успокояващо действие върху отделителната система. Билката подобрява бъбречната функция, диуретик е и има леко противовъзпалително и спазмолитично действие. Предизвиква изпотяване, когато се приема под формата на чай. Златник се използва при възпаление или инфекция на пикочните пътища и пикочни камъни.

Гръмотрън

Тази билка за бъбреци и пикочен мехур съдържа няколко биоактивни вещества – изофлавоните гликозиди етерични масла и сапонини, които имат диуретичен ефект. Гръмотрън оказва положително въздействие при бъбречни заболявания и цистит.

Заключение

Тялото ни само по себе си притежава невероятни мерки за детоксикация и защита във всяка органна система. Тези фантастични системи могат да бъдат претоварени, когато сте изложени на твърде много токсини. Също така ефективността им намалява с напредване на възрастта.

Всички изброени билки имат сходни ефекти. Те са противовъзпалителни и променят генната експресия в бъбреците и черния дроб към по-добро. Комбинирайте няколко от тези билки, за да увеличите максимално вашата защита и потенциал за прочистване.

Помощта за детоксикация на бъбреците ще ви предпази от множество здравословни проблеми. Употребата на билки също така ще ви помогне да водите един по-здравословен начин на живот.

14.94 лв.
Цистат (капсули х20)

One thought on “Билки за лечение на бъбреците

 1. Светла Петкова says:

  Съпругът ми е с 2стенда на бъбреците как да изкара камъните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *