Билки за периферната нервна система

Билки за периферната нервна система

Нервната система е това, което се грижи всичко в тялото ви да работи в хармония, така че да можете да се движите, да изпълнявате ежедневните си задачи, да мислите ясно и да поддържате здравето си.

Много от нас обаче са изправени пред някакъв стрес, опитвайки се да се справят с натоварения график на работа, социалните задължения и семейната динамика. Така че, ако искате да предотвратите цял куп проблеми, свързани със здравословното състояние и сериозни заболявания, поддържането на нервната ви система в най-добра форма е от съществено значение.

Билкарите и традиционните лечители знаят, че стресът оказва голямо влияние върху нашето здраве и че всички компоненти на нашето същество са взаимосвързани. Въпреки че стресът се счита за емоционално състояние, с което много от нас се борят през XXI век, той ни влияе и физически. По тази причина разбирането и подпомагането на нашата нервна система е ключов елемент за нашето здраве.

В тази статия ще разгледаме какво представлява нервната система и 15-те най-добри билки за здравето на нервите. Билките, особено тези с успокояващи и укрепващи свойства, могат да ни предложат както емоционална, така и физическа подкрепа.

Какво представлява периферната нервна система

Перфиерна нервна система

Нервната система действа като контролен център за вашето тяло.

Това е сложна мрежа, която пренася информация между мозъка и тялото ви, като помага за всичко – от координиране на движенията на мускулите до контролиране на сърдечния ритъм. Тя управлява зрението и другите ви сетива, мускулите, функцията на вътрешните ви органи, а също и начина, по който мислите, чувствате, говорите и възприемате света около вас.

Нервната система се състои от мозъка и голяма мрежа от нерви, които се разпространяват в цялото тяло. Нервите разчитат на химически сигнали, наречени невротрансмитери, за да комуникират помежду си и различните части на тялото. По този начин те си казват какво да правят и как да реагират на различни ситуации и обстоятелства.

Най-общо казано, нервната система се състои от две основни системи – централната нервна система (ЦНС) и периферната нервна система (ПНС). Нашата ЦНС, която включва мозъка и гръбначния мозък, е нашият основен команден център. Това е, което ни помага да обработваме информацията и да решаваме как да реагираме.

Периферната нервна система обхваща нервите, които се разклоняват от мозъка и гръбначния мозък, както и всички сензорни и двигателни неврони. Сензорните неврони събират информация за това, което чувствате, и я изпращат до мозъка, докато двигателните неврони сигнализират до мускулите за двигателни реакции, чрез предаване на нервни импулси.

Функции на соматичната и вегетативната нервна система

Функции на соматичната и вегетативната нервна система

ПНС се разделя на соматичната и вегетативната нервна система. Нашата соматична нервна система – наричана още волева – е контролируема и е свързана с нашите физически движения чрез скелетните мускули. Вегетативната (автономна) нервна система е свързана с нашите гладкомускулни органи.

Тя на свой ред се дели на симпатиковата и парасимпатиковата. Казано по-просто, симпатиковата нервна система е отговорна за ускоряване на сърдечната честота, свиването на мускулите и покачване на адреналина. Парасимпатиковата е известна с това, че предизвиква намаляване на сърдечната честота и отпуска мускулите.

Лечение на нервната система с билки

Лечение на нервната система с билки

И така, може би се чудите – как билките се вписват във всичко това?

Билкарството познава два вида лековити растения – за успокояване и за укрепване на нервната система. Билките за успокояване осигуряват облекчение на нервното напрежение и са особено полезни при справяне със стреса.

Ако се нуждаете от пълна подкрепа за тялото, билките за укрепяване на нервнатa система са друг полезен съюзник. Те ви помагат за изграждане на издръжливост и връщане на баланса в тялото ви, така че да можете по-добре да се предпазите от негативните ефекти на стреса.

Ето 15 билки, които помагат за успокояване и укрепване на нервната система:

Билки за успокояване на нервната система

Билки за успокояване на нервната система

Маточина

От семейството на ментата, маточината е билка за периферната нервна система. Тя нежно успокоява и ще помогне при нервност, леко безпокойство и лошо храносмилане, тъй като има газогонен ефект. Маточината е билка, безопасна за употреба от деца след 1 годинка. Може да се използва и в случаи на треска като охлаждащо потогонно средство. Маточината може да се използва като чай, тинктура, сироп и подправка за печене и готвене.

Байкалски шлемник

Друга билка за нервната система с успокояващи свойства е байкалският шлемник. Тя е прекрасна за облекчаване на мускулното напрежение, свързано със стрес и тревожност. Също така е полезна и в случаите на внезапна тревожност и пристъпи на паника. Байкалски шлемник се използва и при безсъние, когато то се дължи на свръхактивен ум. Тази билка е успокояващ съюзник за тези, които преминават през периоди на продължителен стрес и имат чувство, че нервите им са претоварени. Байкалски шлемник се приема под формата на тинктура, като чай и под концентрирани твърди форми.

Свещен босилек (тулси)

Свещеният босилек, или тулси, е друга много популярна и успокояваща билка в аюрведическата традиция. Свързан с кулинарния босилек и член на семейството на ментата, той благоприятства храносмилането и може да се използва както в кулинарията, така и в медицината. Свещеният босилек може да се похвали с антимикробно, антиоксидантно, аналгетично, имуномодулиращо и балансиращо кръвната захар действие. Билката тонизира сърцето и ума, докато отпуска тялото. Тя се приема под формата на чай, но може да се използва и под формата на тинктура или в твърди форми.

Върбинка

Дълго време смятана за магическа билка от друидите, върбинката

е перфектна за периферната нервна система. Тя е горчива билка, полезна за облекчаване на напрежението и спазмите, особено в главата, челюстите, шията и раменете. Най-подходяща е за хора, които често имат трудности да се отпуснат психически, поради безпокойството, че работата и животът им не са „перфектни“. Билката се приема като тинктура, чай или твърд екстракт.

Валериана

Тази билка се използва от древните гърци и римляни за лечение на безсъние, както иза общо успокояване. Все още се използва и днес за състояния като нарушения на съня и безпокойство. Коренът от валериана помага за успокояване на нервната система, когато е свръхактивна. Билката прави това, като повлиява нивата на невротрансмитерите, участващи в процесите, свързани с почивката и съня. Билката увеличава количеството на определен невротрансмитер, наречен GABA (гама аминомаслена киселина), който има успокояващи свойства. Можете да приемате корен от валериана като чай. Най-добре се използва преди лягане, тъй като има седативно действие.

Пасифлора

Пасифлората е друга чудесна билка за нервната система, защото има успокояващи ефекти. Традиционно се използва за проблеми със съня, тревожност, нарушена концентрация и дори болка. Подобно на някои от другите билки в този списък, пасифлората регулира ефекта на невротрансмитера GABA. Това вероятно е причината хората да се чувстват по-спокойни. Пасифлората се предлага сушена и от нея може да се приготви чай или тинктура.

Лайка

Смеем да твърдим, че всички познават чая от лайка. Това е популярен успокояващ билков чай, който можете да пиете преди лягане. И с основание. Чаят от тази билка действително въздейства върху нервната система по начин, който помага да се поддържа здравословен цикъл на съня. В билката има определени съединения, които взаимодействат с рецептори в мозъка, които регулират цикъла ни сън – будно състояние. Лайката също въздейства на GABA (успокояващ невротрансмитер) и може да помогне за облекчаване на безпокойството. Лайката се консумира най-често като чай преди лягане, но и под формата на добавка или тинктура.

Калифорнийски мак

Калифорнийският мак произхожда от югозападната част на САЩ, но е натурализиран в много други области по света. С име, което на испански означава „сънлив“ (dormidera), билката се използва за успокояване и укрепване на нервната система. Индианските племена използвали тази билка в продължение на векове в билкарството и като храна, а в някои региони поставяли цветя от калифорнийски мак под леглата на децата си, за да им помогнат да спят.

Лавандула

Лавандулата е билка за периферната нервна система с успокояващ ефект, любима заради своя мощен аромат и нежни лилави цветя. Лавандулата се използва най-често в ароматерапията. Смята се, че ароматът от маслата на растението лавандула действа успокояващо и отпускащо. Също така помага за намаляване на стреса, безпокойството и дори притежава леко болкоуспокояващо действие.

Мента

Ментата помага за отпускане на мускулите. За постигане на най-добри резултати трябва да се консумира вечер преди лягане. Билката помага на хора, страдащи от безсъние. Също така съдържа високо ниво на ментол, който успокоява нервната и сърдечно-съдовата системи. Ментата е полезна и за храносмилането.

Билки за укрепване на нервната система

Билки за укрепване на нервната система

Ашваганда

Ашваганда е прекрасна билка за периферната нервна система с укрепващи свойства, популярна в индийската традиция. Тя помага на тялото да се адаптира към вредното въздействие на стреса, като работи за хармонизиране на реакциите и функциите по неспецифичен и синергичен начин. Доказано е, че ашваганда регулира нивата на кортизол, намалява възпалението и възстановява окислителното увреждане на клетките. Ашваганда е по-ефективна, когато се приема за по-дълъг период от време, така че билката е чудесно средство за лечение на хроничен стрес. Често се предлага под формата на прах, който може да се добавя към храна и напитки, но също така е добре да се приема като чай или билкови хапове.

Рейши

Рейши – лечебна гъба за периферната нервна система с укрепващи свойства. Рейши е почитана заради безбройните си ползи за здравето в Япония и Китай и е неразделна част от традиционната китайска медицина. Тази ценена гъба също е мощен чернодробен тоник и помага да се предпази тялото от свободни радикали, възпаления, бактерии и окислителни увреждания. Рейши работи най-добре, когато се приема за продължителен период от време и може да се консумира като отвара от чай, прах или тинктура.

Глог

Глогът е най-добрата билка за укрепване на сърцето. Глогът има в състава си спектър от сложни флавоноиди, които работят в подкрепа на кръвоносната система. Традиционно се използва в европейската медицина за лечение на голямо разнообразие от сърдечни заболявания. На емоционално ниво глогът е незаменим при справяне с мъката. Също така билката е полезна за храносмилателната система и върши чудеса за укрепване на нервите. Плодовете, цветята и листата от глог могат да се използват като чай, тинктура или твърд екстракт.

Родиола (златен корен)

Това е билка за укрепване на периферната нервна система, която помага за по-добро възстановяване от физическо или психическо натоварване и изтощение. Златният корен предотвратява дългосрочни увреждания на нервната система и поддържа функционирането ѝ. Билката има противовъзпалителни и невропротективни ефекти, повишава нивата на невротрансмитерите, подобрява когнитивните функции. Може да бъде полезна и за защита срещу болести като Алцхаймер, поради многобройните си полезни свойства. Златният корен се приема под формата на хранителна добавка.

Гинко билоба

Екстракти от дървото гинко билоба отдавна се използват за медицински цели. Гинко е полезна билка за подобряване на състояния като тревожност, нарушена памет и когнитивна функция. Гинко действа чрез промяна на нивата на невротрансмитерите серотонин и GABA, а също и чрез намаляване на възпалението на периферните нерви. Това я прави подходяща билка за укрепване на нервната система, чрез стимулиране на функциите и предотвратяване на увреждания. Екстракт от листа на гинко може да се приема под формата на таблетки, капсули и чай.

Заключение

Тези 15 билки за периферна нервната система могат да са чудесно допълнение към вашето ежедневие. Независимо дали това означава да пиете чай от лайка преди лягане, да приемате добавка от корена на валериана, за да помогнете за управлението на тревожността си, или да опитате гинко, за да запазите паметта си остра, тук има нещо за всеки.

Не забравяйте, че вашата нервна система е една от най-интегралните системи в тялото ви и е от съществено значение за това да живеете дълъг здравословен живот. Каквото и да направите, за да помогнете на тази система да работи безпроблемно, това ще поддържа мозъка и тялото си здрави в дългосрочен план и ще си заслужава времето.

14.94 лв.
Гинко-КО (капсули х30)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *